Project Description

Υλικά για τη ζύμη

1000 γρ αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην Κίτρινη συσκευασία
500 γρ βούτυρο
200 γρ κεφαλοτύρι
20 γρ αλάτι
20 γρ μαγιά
2 αυγά
250 ml γάλα

Για τη γέμιση με σπανάκι

500 γρ σπανάκι
1 ξερό κρεμμύδι
1 αυγό
λίγη φέτα

Για τη γέμιση με τυριά

5 φέτες κασέρι
5 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα
5 φέτες ντομάτα
λίγη ρίγανη
λίγη μουστάρδα
λίγη κέτσαπ

Για την επικάλυψη

250 ml κρέμα γάλακτος light
500 ml γάλα
3 αυγά

Μικρές συμβουλές

Προσέχουμε το αλάτι να μην έρθει σε επαφή με την μαγιά κατά την προετοιμασία της ζύμης.
Το βούτυρο και τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Λιώνουμε τη μαγιά σε 1 φλυτζάνι του καφέ χλιαρό γάλα.
Σωτάρουμε το σπανάκι με το κρεμμύδι για λίγο.

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι σπρώχνοντάς το προς τα τοιχώματα δημιουργώντας μια τρύπα στο εσωτερικό του μπολ. Στο εσωτερικό της τρύπας βάζουμε το βούτυρο, που για ευκολία το έχουμε προηγουμένως κόψει σε κομμάτια, το τριμμένο κεφαλοτύρι και τέλος το αλάτι περιμετρικά πάνω στο αλεύρι, ώστε να μην έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά. Έπειτα προσθέτουμε στο μείγμα μας τα αβγά και το γάλα.
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρώς ένα φλιτζανάκι του καφέ γάλα και σε αυτό λιώνουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε και τη μαγιά στο εσωτερικό του μπολ και στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι ώστε να ομογενοποιηθεί. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Ετοιμάζοντας τη γέμιση
Σοτάρουμε για λίγο τα κρεμμυδάκια με το σπανάκι έως ότου πάρουν χρώμα. Το σπανάκι το έχουμε προηγουμένως πλύνει, καθαρίσει, βράσει και στραγγίξει έτσι ώστε να μην έχει πολλά υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Στο σπανάκι προσθέτουμε το αβγό και το τυρί θρυμματίζοντάς το και ανακατεύουμε ελαφρώς το μείγμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο αλάτι.
Κόβουμε τη ζύμη σε πέντε ίσα μέρη. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε με τα χέρια μας και με τη βοήθεια του πλάστη τόσο ώστε να καλύψει την επιφάνεια και τα τοιχώματα ενός του μικρού ταψιού διαμέτρου εκατοστών, το οποίο έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει. Με ένα πιρούνι τσιμπάμε τη ζύμη παντού και κατόπιν καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμη με τη γέμιση του σπανακιού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης χρησιμοποιώντας διαφορετική γέμιση. Μπορείτε εδώ να επαλείψετε τη ζύμη στο ταψάκι 20 περίπου εκατοστών με λίγη μουστάρδα και κέτσαπ και να προσθέσετε σε αυτή τις φέτες ζαμπόν και κασέρι.

Ολοκληρώνοντας την κις λωρέv
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα αβγά. Ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Περιχύνουμε τα ταψάκια με το μείγμα αυτό και κατόπιν προσθέτουμε στην κις λωρέν με το ζαμπόν και το κασέρι και τις φέτες ντομάτα από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200° C για 25-30 λεπτά.