Project Description
Υλικά για τη ζύμη
500 γρ ΦΑΡΙΝΑ Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη (150 γρ)
1 φλυτζάνι του τσαγιού ηλιέλαιο (150 ml)
1 φλυτζάνι του τσαγιού πορτοκαλάδα με ανθρακικό (150 ml)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Υλικά για τη γέμιση
4 μήλα τριμμένα στον τρίφτη
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη (150 γρ)
1 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα (100 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) κανέλλα
λίγο γαρύφαλλο
Μικρές συμβουλές
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 10 περίπου λεπτά πριν την βάλουμε στο ταψί.
Ρίχνουμε την ζάχαρη στο τέλος πάνω στα τριμμένα μήλα.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και την πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Μέσα ρίχνουμε τη φαρίνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη ζύμη που θα δημιουργηθεί με την προσθήκη της φαρίνας προσθέτουμε και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Κατόπιν αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα ταψί Νο 28 ή 30 και σε αυτό απλώνουμε τη ζύμη μας. Φροντίζουμε να κρατήσουμε λίγη ζύμη για να την χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε σχέδιο στο πάνω μέρος της μηλόπιτας.
Για τη γέμιση πλένουμε, καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε σε ένα τρίφτη. Στο μπολ με τα τριμμένα μήλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα χοντροκομμένα καρύδια, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε το μείγμα μας.
Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο ταψί της ζύμης της μηλόπιτάς μας. Με τη ζύμη που κρατήσαμε δημιουργούμε ζυμαρένιες ράβδους τις οποίες τοποθετούμε οριζόντια και κάθετα πάνω από τη ζύμη μας.
Τέλος, ψήνουμε την μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40 με 45 λεπτά περίπου.