Η εταιρία «Αφοί Κεραμάρη & ΣΙΑ Ο.Ειδρύθηκε τον Αύγουστο του 1987 από τους Δημήτριο και Αθανάσιο Κεραμάρη εκπροσωπώντας την 3η γενιά μιας οικογένειας με πλούσια πείρα και γνώση ζωής πάνω στο αλεύρι. Μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει τρεις φάσεις: σιτάρι – μύλος – αλεύρι.

1880 – Πως ξεκίνησαν όλα..

1880 – Πως ξεκίνησαν όλα..

Γυρίζοντας αρκετά χρόνια πίσω, το ημερολόγιο της επιχείρησής μας ξεκινά στην πραγματικότητα το 1880. Τότε ήταν που ο προ-πάππους του πατέρα μας Στεργίου Κεραμάρη, Ζηγούρας Δημήτριος, δημιούργησε ένα νερόμυλο στο Σιγκόλι (γνωστό σήμερα ως Παρόχθιο Βοΐου Κοζάνης). Μετά από αρκετά χρόνια, επέκτεινε την επιχείρησή του δημιουργώντας ένα ακόμα νερόμυλο στο Χορηγό Βοΐου Κοζάνης αξιοποιώντας την ορμή του ποταμού Λιμπίνι (παραπόταμος του Αλιάκμονα).
Στην ίδια περιοχή (Χορηγός Κοζάνης), υπήρχε και άλλος μύλος που λειτουργούσε υπό τη διεύθυνση του παππού του πατέρα μας (εκ μητρός καταγόμενος), του γένους Ανρεοπούλου.

1928 – Προσθήκη πετρελαιοκίνησης

Στο Χορηγό Κοζάνης λειτουργούσε και έτερος μύλος από τον παππού μας (πατέρας της μητέρας μας Καλλιόπης Κεραμάρη) Αθανάσιο Κέντη, ο οποίος το 1928 πρόσθεσε στο συγκεκριμένο νερόμυλο και πετρελαιοκίνηση – γεγονός πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη. Ο ίδιος άνθρωπος μετέφερε την τεχνογνωσία αυτή και στον παππού μας Δημήτριο Κεραμάρη (πατέρας του πατέρα μας Στεργίου Κεραμάρη).

1954 – Ο μύλος του παππού

Έτσι, ο Δημήτριος Κεραμάρης, δημιούργησε το 1954 τον πρώτο μύλο με πετρελαιοκίνηση εντός του οικισμού Χορηγού Κοζάνης στο όνομα του γιου του (και πατέρα μας) Στεργίου Κεραμάρη.

1960 – Μύλος με ηλεκτροκίνηση

Συνεχίζοντας την πλούσια ιστορία της οικογένειας και με εφόδια τις γνώσεις που είχε αποκομίσει, ο πατέρας μας Στέργιος Κεραμάρης, παρά το νεαρό της ηλικίας του (μόλις 25 ετών), κάνει το μεγάλο βήμα και δημιουργεί το 1960 τον πρώτο μύλο με ηλεκτροκίνηση στο Τσοτύλι Κοζάνης (Άνω Βόιο) βάζοντας έτσι γερά θεμέλια για ένα νέο ξεκίνημα.

1987 – Ίδρυση της “Αφοί Κεραμάρη Ο.Ε.”

Κάπως έτσι φτάνουμε στη δική μας γενιά (έκτη κατά σειρά) που μεγαλώσαμε μέσα σε μύλο, στην αρχή παίζοντας όντας παιδιά και κατόπιν δουλεύοντας. Με τα χρόνια λοιπόν αποκτήσαμε την απαραίτητη πείρα και τεχνογνωσία και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα.
Τον Αύγουστο του 1987 ιδρύσαμε την εταιρία «Αφοί Κεραμάρη & ΣΙΑ Ο.Ε.» έχοντας ως έδρα ένα μικρό χώρο στη Μαγνησία Θεσσαλονίκης με μόνα εφόδια την πείρα της οικογένειας, τη γνώση του αντικειμένου και κυρίως τη δίψα για δημιουργία.

Σήμερα

Σήμερα

Φτάσαμε λοιπόν σήμερα με αγώνα ζωής, η εταιρία να διαθέτει τους δικούς της χώρους στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, τα δικά της μηχανήματα και γραμμές παραγωγής. Και όλα αυτά οφείλονται στην ανταπόκριση των καταναλωτών που ξεχώρισαν ένα προϊόν ελληνικό και παραδοσιακό (αν και μη διαφημιζόμενο στο ξεκίνημά του), και το έβαλαν στο σπίτι τους.
Ποτέ όμως δεν επαναπαυόμαστε. Έχουμε ήδη βάλει τα θεμέλια για επέκταση της επιχείρησης στον τομέα της ζάχαρης και των οσπρίων πιστεύοντας πως η 4η γενιά έχοντας ως εφόδια την πείρα της οικογένειας αλλά και με τη βοήθεια του Θεού, θα συνεχίσει επάξια την παράδοση τόσων χρόνων.