Project Description

Υλικά

900 γρ αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία
7 γρ μπέικιν
400 γρ ζάχαρη
12 γρ αμμωνία
12 γρ σόδα φαγητού
30 γρ κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
90 γρ κακάο
400 γρ σταφίδες ξανθές
550 ml νερό
400 ml ηλιέλαιο

Υλικά για το σιρόπι

200 γρ ζάχαρη
400 ml νερό
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι

Για το γαρνίρισμα

250 γρ αγριοκέρασο ή γλυκό βύσσινο

Μικρές συμβουλές

Το κακάο να είναι κοσκινισμένο.
Το ταψί να είναι καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Το σιρόπι ή το κέικ να είναι κρύο.

Εκτέλεση

Παρασκευάζοντας το κέικ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, την αμμωνία, την κανέλα, το αλάτι, το κακάο και τα ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι. Κατόπιν προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ξανά. Έπειτα ρίχνουμε το νερό και το λάδι και ανακατεύουμε και πάλι το μείγμα μας. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά και το αλεύρι Αφοί Κεραμάρη Μάννα και το μπέικιν αναδεύοντας τα μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί Νο 32 και σε αυτό απλώνουμε το μείγμα που προηγουμένως παρασκευάσαμε. Ψήνουμε το κέικ σταφίδας μας προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 40-45 λεπτά.

Ετοιμάζοντας το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κουταλιά λεμονιού. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 15 λεπτά περίπου.

Ολοκληρώνοντας το κέικ σταφίδας
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά και με ένα πινέλο σιροπιάζουμε το κέικ ενόσω αυτό είναι ζεστό. Αφήνουμε το κέικ σταφίδας να απορροφήσει το σιρόπι για 10 λεπτά, κατόπιν σερβίρουμε με αγριοκέρασο ή γλυκό βύσσινο.