Project Description

Υλικά

1 φαρίνα Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ 500 γρ.
150 ml καλαμποκέλαιο (3/4 φλυτζάνας τσαγιού)
400 γρ ζάχαρη (2 φλυτζάνες τσαγιού)
400 ml. κρύο νερό (2 φλυτζάνες τσαγιού)
20 ml. ξύδι (3 κουταλιές της σούπας)
80 γρ. κακάο (6 κουταλιές της σούπας)
5 γρ. αλάτι (1 κουταλάκι κοφτό)
5 γρ. σόδα (1 κουταλάκι κοφτό)
2 βανίλιες

Υλικά για το σιρόπι

40 γρ. κακάο (3 κουταλιές της σούπας)
150 γρ. άχνη ζάχαρη Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ (2 φλυτζάνες τσαγιού)
1/2 κουτάλι της σούπας καλαμποκέλαιο
150 ml. ζεστό νερό (3/4 φλυτζάνας τσαγιού)

Μικρές συμβουλές

Το κακάο το ρίχνουμε κοσκινισμένο.
Ξεφορμάρουμε το κέικ αφού κρυώσει καλά.
Το σιρόπι το ρίχνουμε ζεστό στο κρύο κέικ και περιμένουμε να το απορροφήσει.

Εκτέλεση

Στο μίξερ χτυπάμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα. Κατόπιν, προσθέτουμε στο μείγμα μας το κρύο νερό και το ξύδι. Στη συνέχεια σταματάμε την ανάδευση και προσθέτουμε στο μείγμα μας το κακάο κοσκινίζοντάς το και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φαρίνα, τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα.
Τώρα, ρίχνουμε τμηματικά σε δόσεις στο μίξερ το μείγμα της φαρίνας και χτυπάμε το μείγμα μας στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βουτυρώνουμε καλά την φόρμα μας και σε αυτή τοποθετούμε το μείγμα που παρασκευάσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C για 1 ώρα περίπου.

Ετοιμάζοντας το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και το λάδι και τα αφήνουμε να ζεσταθούν. Κατόπιν προσθέτουμε την άχνη και το κακάο κοσκινίζοντάς το. Ανακατεύουμε το μείγμα μας μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πάρει μια βράση.

Τελειοποιώντας τη συνταγή μας
Αφού κρυώσει το κέικ μας και όπως είναι μέσα στην φόρμα του, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Φροντίζουμε να κρατήσουμε λίγο σιρόπι έτσι ώστε όταν ξεφορμάρουμε το κέικ να ρίξουμε λίγο και στο πάνω μέρος του.