Project Description

Υλικά

1000 γρ αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία
20 γρ αλάτι
100 γρ ζάχαρη
500 γρ βούτυρο φρέσκο
100 γρ βούτυρο φρέσκο λιωμένο
40 γρ μαγιά νωπή
500 ml γάλα
2 κρόκους αυγών

Μικρές συμβουλές

Αφήνουμε τα κρουασάν να φουσκώσουν για 30 λεπτά σε ζεστό χώρο.

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ το γάλα και τη μαγιά και χτυπάμε ώσπου να λιώσει. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, χτυπάμε και προσθέτουμε και τα 100 γρ. φρέσκο βούτυρο. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ την βγάζουμε και την δουλεύουμε για λίγο στον πάγκο, ρίχνοντας λίγο αλεύρι. Με μεγάλο πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, απλώνουμε και τα 500 γρ. βούτυρο, διπλώνουμε τις πλευρές προς το κέντρο και το βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Αμέσως μετά, βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο προσέχοντας να μην βγει το βούτυρο. Διπλώνουμε και πάλι και κόβουμε το ζυμάρι στα δύο. Παίρνουμε το ένα κομμάτι, το ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο, χωρίζουμε στη μέση και κόβουμε από 6 τρίγωνα σε κάθε κομμάτι. Αφού χαράξουμε λίγο με το μαχαίρι την βάση των τριγώνων, αλείφουμε με τους κρόκους, βάζουμε στη βάση μια μικρή μπαλίτσα από το ζυμάρι που περίσσεψε από το κόψιμο των τριγώνων και τυλίγουμε δίνοντας το σχήμα του κρουασάν. Τοποθετούμε σε ταψί όπου στρώσαμε λαδόκολλα, κάνουμε ακριβώς το ίδιο και με το άλλο μισό ζυμάρι και έτσι έχουμε δύο ταψιά με 24 κρουασάν. Αλείφουμε με τους κρόκους και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σε ζεστό χώρο για μία ώρα περίπου. Κατόπιν ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20-30 λεπτά. Αφού ψηθούν και κρυώσουν μπορούμε να τα γεμίσουμε με μαρμελάδα, μερέντα ή ζαμπόν, γκούντα κ.λ.π.