Project Description

Υλικά

1 κιλό αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ Χρυσό
30 γρ. ξερή μαγιά ή 100 γρ. νωπή μαγιά
6 μέτρια αβγά
1 ποτήρι νερού ζάχαρη (250γρ)
1 φλιτζάνι τσαγιού λιωμένο βούτυρο
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
1 κουταλιά μαχλέπι
1 κουταλιά κακουλέ
Λίγο αλάτι

Μικρές συμβουλές
Τον κρόκο αβγού που θα χρησιμοποιήσεις για να αλείψεις τα τσουρέκια, τον διαλύεις ελαφρώς με 2 κουταλιές νερό.

Εκτέλεση

Προετοιμασία μαγιάς
Διαλύεις τη μαγιά με ½ φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι για να γίνει πολτός πηκτός. Αφήνεις το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό χώρο (30°C) για 1 ώρα περίπου μέχρι φουσκώσει.

Ζύμωμα
Όταν φουσκώσει η μαγιά, προσθέτεις τα αυγά χτυπημένα με τη ζάχαρη, το γάλα χλιαρό, λίγο αλάτι, το μαχλέπι και το κακουλέ κοπανισμένα, Στη συνέχεια ρίχνεις και το αλεύρι τμηματικά.
Λιώνεις το βούτυρο. Ζυμώνεις καλά τη ζύμη και μετά προσθέτεις τμηματικά το λιωμένο βούτυρο. Αφήνεις σκεπασμένη τη ζύμη σε ζεστό χώρο (30°C) μέχρι να φουσκώσει για 1-2 ώρες.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, πλάθεις πλεξούδες ή κουλούρες. Βάζεις τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολα και τα αφήνεις να φουσκώσουν για 30 λεπτά, σε ζεστό χώρο (30°C). Στη συνέχεια τα αλείφεις με κρόκο αβγού και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 25-30 λεπτά.

Καλή επιτυχία!