Project Description

Λιχουδιαστή μελιτζανόπιτα ! Και αν δεν την έχεις δοκιμάσει μπες στην κουζίνα και φτιάξτην ! Θα με ευγνωμονείς!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Υλικά

Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία
500 ml νερό
300 γρ μαργαρίνη
10 γρ αλάτι
20 ml ξύδι
20 ml καλαμποκέλαιο

Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό μελιτζάνες
3 ξερά κρεμμύδια
2 πράσα
3 αβγά
Τριμμένο κεφαλοτύρι ή και άλλο τυρί
Μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίβουμε τις μελιτζάνες (αφού τις καθαρίσουμε), τα κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε το πράσο. Σοτάρουμε σε ένα σκεύος την τριμμένη μελιτζάνα μαζί με λεμόνι για να ξεπικρίσει προσθέτοντας προς το τέλος και τον μαϊντανό. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα πράσα. Βάζουμε στην μελιτζάνα τα αβγά και το τυρί στο τέλος.

Αναμιγνύουμε το νερό, το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και το αλεύρι στο μίξερ και ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε δύο κομμάτια
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μεγάλο φύλλο και το διπλώνουμε πολλές φορές αλείφοντας με μαργαρίνη (σαν φάκελος). Βάζουμε τα δύο κομμάτια στο ψυγείο για λίγη ώρα.
Βγάζουμε το ένα φύλλο από το ψυγείο και το ανοίγουμε ξανά.
Απλώνουμε το φύλλο μας σε βουτυρωμένο ταψί. Απλώνουμε καλά την γέμιση μας (κρύα) πάνω από το φύλλο και προσθέτουμε λίγο ρύζι για να τραβήξει τα υγρά. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την γέμιση. Χαράζουμε την πίτα, βουτυρώνουμε και ψεκάζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο φούρνο στους 250 C για 14 λεπτά και στην συνέχεια κατεβάζουμε στους 200 C για άλλα 15-20 λεπτά.