Project Description

Υλικά για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία
500 ml νερό
200 γρ βούτυρο μαργαρίνη
200 γρ βούτυρο φρέσκο
10 γρ αλάτι
10 ml ξύδι

Υλικά για τη γέμιση

500 γρ καρύδια ψιλοκομένα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

Υλικά για το σιρόπι

1000 γρ ζάχαρη
1000 ml νερό
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
4-5 γαρύφαλλα

Μικρές συμβουλές

Όταν ρίχνουμε το σιρόπι φροντίζουμε ώστε αυτό να είναι ζεστό ενώ ο μπακλαβάς κρύος.

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το νερό (χλιαρό), το καλαμποκέλαιο, το ξύδι, το αλάτι και το αλεύρι ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ανακατέψουμε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο και να λιώσουμε σε σιγανή φωτιά το φρέσκο βούτυρο μαζί με την μαργαρίνη. Κατόπιν, πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και νισεστέ Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ, ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη μας και την χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια των 75 γραμμαρίων το καθένα. Βουτυρώνουμε το ταψί (32άρι) και ανοίγουμε τρία πολύ λεπτά φύλλα που τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού. Βουτυρώνουμε το μισό φύλλο και στο άλλο μισό ρίχνουμε λίγη γέμιση. Στο επόμενο φύλλο που τοποθετούμε στο ταψί, βουτυρώνουμε την πλευρά που στο προηγούμενο φύλλο είχαμε βάλει τη γέμιση και το αντίθετο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Στο τελευταίο φύλλο χαράζουμε μέχρι κάτω και βουτυρώνουμε πολύ καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 60-80 λεπτά. Όταν ψηθεί βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν 8 λεπτά περίπου από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Μόλις δέσει το σιρόπι κατεβάζουμε από τη φωτιά, περιμένουμε 3-4 λεπτά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι στον μπακλαβά.