Project Description

Και τώρα θα σας φτιάξουμε το πιο εύκολο ορεκτικό που θα έχετε δει. ΜΟΥΣΑΚΟΠΙΤΣΑΚΙ. Το πιάτο αυτό είναι για αυτούς που αγαπούν τον μουσακά αλλά και τις παραλλαγές του. Γευστικά το πιάτο απογειώνεται από το σούπερ ταίριασμα της μελιτζάνας και του κιμά αλλά και από τα διάφορα μυρωδικά που έχουμε χρησιμοποιήσει. Πάμε να δούμε πως ακριβώς γίνεται.

Υλικά

Για τη σύνθεση
1 πατάτα
1 μελιτζάνα φλάσκια
ελαιόλαδο με γεύση ρίγανη
αλάτι
6 κουταλιές σάλτσα ντομάτας

Για τον κιμά
½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
λίγη σόγια σως
50ml λευκό ξηρό κρασί
λίγο ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
1 σκελίδα σκόρδο
½ κουταλάκι ρίγανη

Για τη μπεσαμέλ
50γρ αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία
50γρ βούτυρο
½ λίτρο γάλα
λευκό πιπέρι
μοσχοκάρυδο
αλάτι

Εκτέλεση

Βάζεις λάδι στο τηγάνι και το βάζεις να ζεσταθεί. Κόβεις τη μελιτζάνα σε ροδέλες, τις απλώνεις και τις αλατίζεις να ξεπικρίσουν. Στην γκριλιέρα βάζεις λίγο λάδι με άρωμα ρίγανη. Θα ψήσεις τις μελιτζάνες για περίπου 7 λεπτά από κάθε μεριά. Σωτάρεις το κρεμμύδι στο τηγάνι με το λάδι. Βάζεις πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζεις τη σόγια σος για να σβήσεις τα κρεμμύδια. Ρίχνεις μέσα τον κιμά και τον διαλύεις σε πολύ μικρά κομμάτια. Βάζεις το σκόρδο στον κιμά.
Κόβεις μελιτζάνες και πατάτες σε ροδέλες. τις αλείφεις με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνεις στο γκριλ ή την γκριλιέρα για 10 λεπτά, γυρίζοντας ώστε να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές χωρίς όμως να καούν.
Για τη μπεσαμέλ: Βάζεις το βούτυρο να λιώσει και μετά ρίχνεις το αλεύρι. Ανακατεύεις το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα . Κατεβάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνεις το γάλα ανακατεύοντας. Ξαναβάζεις την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύεις διαρκώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Ρίχνεις αλάτι , πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Παίρνεις μια ροδέλα ψητής πατάτας. Βάζεις από πάνω κιμά, και από πάνω μια φέτα μελιτζάνα.Από πάνω βάζεις πάλι κιμά και μελιτζάνα. Τέλος προσθέτεις τη μπεσαμέλ.Τρίβεις από πάνω λίγο τυρί και λίγο φρυγανιά και τα ψήνεις.