Project Description
Μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή! Είναι περισσότερο χειροτεχνία και λιγότερο μαγειρική! Δείτε το βίντεο και δοκιμάστε το! Καλή επιτυχία!
Υλικά
6 Μήλα ή όσα θέλετε να γεμίσετε
Για τη γέμιση
6 κουταλιές Νινεστέ Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
Το εσωτερικό από τα μήλα
1 ποτήρι καστανή ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (λιωμένο)
Από 1 κουταλιά ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους
1 σφηνάκι γλυκό κόκκινο κρασί ή κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλα
50ml γάλα
(Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε κάποια άλλη γέμιση που σας αρεσει)
Για το πλέγμα (ζύμη)
400 γρ. αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην Κίτρινη συσκευασία
2 κουταλιές ζάχαρη
50 γρ. λιωμένο βούτυρο
50 ml γάλα
50 ml νερό
1 κουταλάκι αλάτι
Για το σερβίρισμα
Γιαούρτι, πετιμέζι ή μέλι, κανέλα, μήλο
Εκτέλεση
Κόβεις τα μήλα σαν τις πιπεριές για γέμισμα, βγάζεις τα κουκούτσια και τα αδειάζεις από τη σάρκα ώστε να την χρησιμοποιήσεις για τη γέμιση.
Για τη γέμιση
Βάζεις την κατσαρόλα στη φωτιά και βάζεις το βούτυρο να λιώσει και κρατάς λίγο από αυτό σε ένα μπολάκι. Ρίχνεις τις σάρκες από τα μήλα που έβγαλες στην κατσαρόλα . Προσθέτεις το κρασί ή το κονιάκ. Σ΄ αυτό το σημείο πολτοποιείς το μήλο ( όσο πιο πολύ έχει βράσει τόσο πιο εύκολα θα πολτοποιηθεί). Ρίχνεις τη ζάχαρη και ανακατεύεις. Βάζεις λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού για να μη μαυρίσει το μήλο. Ρίχνεις λίγη κανέλα , χαμηλώνεις το μάτι και ρίχνεις το νισεστέ και λίγο από το γάλα. Κρατάς το υπόλοιπο για τη ζύμη.
Για τη ζύμη
Ρίχνεις σε ένα μπολ το αλεύρι . Ανοίγεις μια τρύπα και ρίχνεις το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο , το γάλα και το νερό και πλάθεις μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι. Το αφήνεις λίγο να ξεκουραστεί όσο γεμίζεις τα μήλα. Πρώτα προσθέτεις στη γέμιση τους ηλιόσπορους και τους κολοκυθόσπορους. Με τον πλάστη ανοίγεις ένα φύλλο με τη ζύμη και το κόβεις σε λωρίδες. Το τοποθετείς σε πλέγμα πάνω στα μήλα . Χτυπάς και αλείφεις από πάνω έναν κρόκο αυγού. Ψήνεις για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς