Project Description

Θέλεις να φτιάξεις την πιο λαχταριστή χορτόπιτα κιχί; Αυτή είναι η πιο γευστική και απλή συνταγή που μπορείς να φτιάξεις. Μπορείς να διαλέξεις ότι υλικά εσύ θέλεις για τη γέμιση. Εμείς αυτή τη φορά βάλαμε και τυρί και χόρτα. Εσύ αν επιθυμείς μπορείς να την κάνεις χωρίς τυρί για να είναι νηστίσιμη.

Το άνοιγμα του φύλλου έχει μια ιδιαίτερη διαδικασία που μπορεί στην αρχή να σου φανεί λίγο δύσκολη αλλά στην συνέχεια θα λατρέψεις λόγω του αποτελέσματος. Θα χαρούμε να δούμε και τα δικά σας δημιουργήματα.

Υλικά

Για το Φύλλο
1 κιλό αλεύρι
500 ml νερό
200 gr. βούτυρο ή μαργαρίνη
4 κουταλιές ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ξύδι

Για τη Γέμιση
1.5 κιλό σπανάκι
2 κρεμμύδια ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγο μαϊντανό
1 κούπα ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
1/2 κιλό τυρί φέτα
3 αβγά

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και το νερό. Ζυμώνουμε και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Ετοιμάζουμε την γέμιση. Ζεματίζουμε το σπανάκι και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το λάδι, τον μαϊντανό, το τυρί φέτα, τα αβγά και λίγο πιπέρι.

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 8 μικρές μπάλες. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο. Ραντίζουμε το φύλλο με λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε από την γέμιση μας στο φύλλο (πεταχτά). Τυλίγουμε το φύλλο σε μακρύ ρολό. Στριφογυρίζουμε το φύλλο σε σχήμα σαλιγκαριού και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός βουτυρωμένου ταψιού. Κάνουμε το ίδιο και για τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης και συνεχίζουμε το τύλιγμα γύρω από το αρχικό μας έτσι ώστε να γεμίσει όλο το ταψί. Ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε στην αρχή σε τέρμα θερμοκρασία για 15 περίπου λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 200° C για άλλα 45 περίπου λεπτά.