Project Description

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι πολύ ξακουστό. Στο κέντρο της πόλης βλέπεις πολλούς κουλουρτζήδες με ζεστό και φρέσκο κουλούρι. Η συνταγή του κουλουριού είναι απλή. Εκτός από το κλασσικό κουλούρι με το σουσάμι μπορείς να κάνεις και αρκετές παραλλαγές. Όπως να προσθέσεις στο ζυμάρι λιαστή ντομάτα, ελιές ή τυρί. Στο τέλος μπορείς να βάλεις από πάνω και σποράκια για παραπάνω νοστιμιά.
Πάμε όμως να δούμε πως μπορούμε να το φτιάξουμε.

Υλικά

500 γρ αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην Κίτρινη συσκευασία
1 κούπα χλιαρό νερό
1/4 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά ξερή μαγιά
Σουσάμι και άλλα σποράκια,
Λιαστή ντομάτα, ελιές και τυρί

Εκτέλεση

Διαλύουμε την μαγιά στο νερό. Αναμιγνύουμε το αλεύρι ,το αλάτι, την ζάχαρη, το λάδι και το νερό (με την μαγιά). Ζυμώνουμε και αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει για 30 λεπτά. Συνεχίζουμε για λίγη ώρα το ζύμωμα και χωρίζουμε την ζύμη σε κορδόνια με τα οποία φτιάχνουμε τα κουλούρια μας (Βάζουμε λίγο νερό στην ένωση για να κολλήσει). Προσέχουμε να έχουν το ίδιο πάχος όσο γίνεται. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και λίγο λάδι και τοποθετούμε μέσα τα κουλούρια μας. Ραντίζουμε με λίγο νερό τα κουλούρια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Μπορούμε να προσθέσουμε στην ζύμη και τυρί-ελιά-λιαστή ντομάτα ή ότι άλλο θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30 λεπτά περίπου.