Project Description

Υλικά

1 κιλό αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ χρυσό
100 γρ. αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ χρυσό για την παρασκευή της μαγιάς
100 ml. νερό χλιαρό για το λιώσιμο της μαγιάς
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μαγιά νωπή
250 ml. ηλιέλαιο
200 ml. χυμό πορτοκάλι
20 γρ. ξύσμα από ένα πορτοκάλι
150 ml. νερό χλιαρό
10 γρ. μαχλέπι
10 γρ. κακουλέ
10 γρ. αλάτι

Μικρές συμβουλές

Προσέχουμε να μην έρθουν σε επαφή το αλάτι και η μαγιά.
Αφήνουμε τον πηκτό χυλό της μαγιάς για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
Αφήνουμε τη ζύμη 60 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
Αφήνουμε τις πλεξούδες για 60 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό (100 γρ), ρίχνουμε και το αλεύρι (100 γρ) και κάνουμε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι , το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα, το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό χώρο για 60 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο και δουλεύουμε για λίγο το ζυμάρι. Το χωρίζουμε σε είκοσι κομμάτια των 110 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε μικρές πλεξούδες. Τις τοποθετούμε σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα ανά δέκα και αφήνουμε να ξεκουραστούν σε ζεστό χώρο για 60 λεπτά. Αμέσως μετά, ψεκάζουμε τις πλεξούδες με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 10-12 λεπτά περίπου.