Project Description
Υλικά
1 κιλό ολικής άλεσης Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
1 κιλό αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία
50 ml. ελαιόλαδο
120γρ μαγιά νωπή
1000 ml νερό
30γρ αλάτι
30 γρ. ζάχαρη
Μικρές συμβουλές
Προσέχουμε να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με τη μαγιά.
Αφού λιώσουμε τη μαγιά και την κάνουμε με αλεύρι πηχτό χυλό την αφήνουμε για 30 λεπτά.
Αφού ζυμώσουμε το ψωμί το αφήνουμε για 2-3 ώρες να φουσκώσει σε ζεστό χώρο.
Εκτέλεση
Προετοιμασία μαγιάς
Σε ένα μεγάλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά με 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό (όχι καυτό) και λίγο αλεύρι για να γίνει πηχτός χυλός. Τον χυλό τον αφήνουμε σκεπασμένο, σε ζεστό χώρο (30° C) για 1/2 ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει.
Ζύμωμα
Στη συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ ολικής άλεσης, το αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και στο τέλος το αλάτι, το οποίο προσέχουμε να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.
Στην συνέχεια αναδεύουμε το μείγμα και ξεκινάμε το ζύμωμα με αργές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Σκεπάζουμε τη ζύμη που σχηματίσαμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 2 με 3 ώρες για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Κατόπιν παίρνουμε τη ζύμη, πλάθουμε το ψωμί, το τοποθετούμε σε ταψί το οποίο προηγουμένως έχουμε ελαφρώς βουτυρώσει και το χαράζουμε. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 30 λεπτά για να φουσκώσει.
Ψήνουμε το ψωμί στους 200° C για 1 ώρα περίπου σε φούρνο προθερμασμένο.