Project Description

Υλικά

1 κιλό αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ χρυσό
50 ml. νερό χλιαρό
100 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
100 γρ. μαγιά νωπή
80 ml γάλα
10 γρ. μαχλέπι
10 γρ. κακουλέ
10 γρ. αλάτι

Μικρές συμβουλές

Προσέχουμε να μην έρθουν σε επαφή το αλάτι και η μαγιά.
Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 2-3 ώρες σε ζεστό χώρο.
Αφήνουμε τις πλεξούδες σε ζεστό χώρο για 1-2 ώρες περίπου να φουσκώσουν.
Πριν βάλουμε τις πλεξούδες για ψήσιμο τις αλείφουμε με τον κρόκο ενός αυγού.

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο να φουσκώσει η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, το χλιαρό γάλα, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και στο τέλος ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό βούτυρο γύρω από το ζυμάρι, ζυμώνοντας συγχρόνως. Όταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια μας σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 2-3 ώρες. Αμέσως μετά ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνουμε το ζυμάρι. Το χωρίζουμε σε τρία μέρη και τα κάνουμε πλεξούδες ή στεφανάκια. Τοποθετούμε σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν για μισή με μία ώρα. Αλείφουμε τα τσουρέκια με κρόκο αβγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° c για 20 λεπτά.